OLYMPISCHE TOPSPORT MET EEN GOUD/ORANJE RANDJE​

Op 26 juli 2024 zijn de Olympische Zomerspelen in Parijs van start gegaan, het zal geen mens zijn ontgaan. Ruim 10.000 sporters hebben zich in de Lichtstad verzameld, maar liefst 30 sporten vinden hier plaats. De Olympische zeilers en surfers zijn in Marseille en Tahiti te gast. Het IOC heeft vier nieuwe sporten toegevoegd: breakdancing, surfen, klimmen en skateboarden. Karate, honkbal en softbal zijn als Olympische Sporten afgevallen. Inmiddels is op 4 augustus al meer dan de helft van het imposante programma geschiedenis en kunnen we al een beetje de balans opmaken, waarbij de prestaties van Team NL natuurlijk centraal staan. Maar allereerst iets over de verschillende sportaccommodaties die fantastisch zijn verankerd in al het moois wat Parijs te bieden heeft, met de Eiffeltoren als stralend middelpunt. Niet voor niets bevatten de 2600 medailles (goud, zilver en brons) ieder 18 gram ijzer dat ooit onderdeel was van dit iconische bouwwerk in het centrum van Parijs. Bij elkaar is het een groots gebeuren.  Een fantastisch schouwspel in een wonderschone omgeving. Vanuit de Sociëteit Olympisch Stadion volgen we een en ander op de voet, o.a. in het Olympisch Stadion op 8 augustus met een bijzondere ledenavond.

 

Hoewel o.a. Chef de Mission Pieter van den Hoogenband het belang van het aantal in Parijs te behalen medailles heeft gerelativeerd en het verhaal van de Olympische sporter op de voorgrond plaatst is er toch flink gespeculeerd over de medaillekansen van Team NL. Het Amerikaanse databureau Gracenote is optimistisch gestemd: Nederland zou dit keer 34 plakken kunnen veroveren, 16 maal goud, 9 keer zilver en 10 keer brons. Het aantal gouden medailles valt op: het is veel meer dan de tien gouden medailles tijdens de Olympisch Spelen in Tokyo drie jaar geleden, waar in totaal 36 medailles werden behaald (10 x goud, 12 x zilver en 14 x brons). Wie moeten Nederland de 16 gouden medailles bezorgen volgens Gracenote? Het zijn de sporten waarin we de laatste jaren in uitblinken.

Roeien: Twee-zonder vrouwen, dubbelvier mannen, skiff vrouwen, Zeilen: 49er zeilen, 49er FX zeilen, IQ Foil, Wielrennen: wegwedstrijd mannen, op de baan teamsprint, keirin sprint, madison mannen, Atletiek: 400 meter horden vrouwen, zevenkamp vrouwen, Zwemmen: 200 meter schoolslag vrouwen, 10 kilometer open water vrouwen, en Hockey: vrouwen- en mannenploeg.

 

Inmiddels kunnen we de voorspelling van Gracenote al een beetje inschatten en ondanks de nationale zorg dat de medailles dit keer wel erg lang uitbleven kunnen we vaststellen dat we aardig op koers liggen. Op 4 augustus stond Nederland op de negende plaats in het medailleklassement met 6 gouden, 5 zilveren en 4 plakken. Nog voor een groot sportland als Duitsland. De medailles werden vooral behaald door de roeiers die in 2023 al zo uitblonken tijdens de WK en nu tijdens de Spelen met viermaal goud, drie maal zilver en één keer brons de show stalen. De voorspelling van Gracenote werd zelfs overtroffen, omdat ook de vrouwen vier-zonder goud won. Tijdens het Jaardiner van de Sociëteit Olympisch Stadion november 2023 liet oud-skiffeur Sjoerd Hamburger, bestuurlijk verantwoordelijk  voor het toproeien in ons land, zijn licht schijnen op de kansen van de roeiploeg in Parijs. Hoewel hij optimistisch was gestemd kon hij toen niet bevroeden dat de nieuwe aanpak van het toproeien, de laatste jaren over de volle breedte ingezet, zoveel Olympisch succes zou sorteren.

 

Naast het roeien kunnen tot nog twee gouden medailles bejubeld worden. Allereerst die van Annette Duetz en Odile van Aanholt bij het 49er FX, zoals door Gracenote al was voorspeld. En plotsklaps het goud van de gemengde estafetteploeg bij de atletiek, nog voor de onverslaanbaar geachte  Amerikaanse ploeg. Een unieke prestatie, door niemand verwacht, mede door een fenomenale, nauwelijks te bevatten, eindsprint van Femke Bol. Jammer genoeg konden de 49er zeilers Floris van de Werken en Bart Lambriex, de wereldkampioenen, hun favorietenrol niet waarmaken. Ze werden ondanks een sterke eindsprint zesde. Zeiler Luuc van Opzeeland behaalde in plaats van de voorspelde gouden medaille een bronzen plak in de IQFoil klasse. Helaas kon Matthieu van der Poel bij de wegwedstrijd zijn favorietenrol niet waarmaken en viel buiten de prijzen. Dat gold niet voor Marianne Vos die op de weg naar het zilver sprintte, twaalf jaar na haar gouden medaille bij de Olympische Spelen van Londen. Petje af! De voorspelde gouden medaille op het nummer 200 meter schoolslag kwam er niet. Zwemster Tes Schouten behaalde wel zilver en dat is gelet op de zware mondiale concurrentie natuurlijk een prachtige prestatie. Dat gold natuurlijk ook voor de bronzen plak van zwemmer Casper Corbeau op het nummer 200 meter schoolslag en de zilveren medaille van BMX-ster Manon Veenstra. Knap gedaan!

 

Nog veel Nederlandse sporters hebben op dit moment nog een reële kans op een medaille, misschien wel goud. Van de baanwielrenners mogen we het nodige verwachten, van onze hockey(st)ers, superatleten als atleten Sifan Hassan en Femke Bol, zwemmers, zeilers en waterpolosters zeker ook. En misschien verrassen de handbalsters en 3×3 basketballers ons met een prachtig resultaat. Wie zal het zeggen? Voorspellen is moeilijk, vooral als het de toekomst betreft. Zeker is dat we tot en met 11 augustus kunnen genieten van Olympische topsport, met af en toe goud/oranje randje.

 

MvdW/04.08.2024