Op 27 april is Arnoud Sterk op 78-jarige leeftijd overleden na een kort ziekbed. Hij is in besloten kring begraven.
Arnoud werd in 2018 lid van de Sociëteit Olympisch Stadion (SOS), samen met zijn vrouw Elsbeth, met wie hij de liefde voor de sport deelde. Als het even mogelijk was woonden ze samen de bijeenkomsten van onze sociëteit met veel enthousiasme bij. De belangstelling van Arnoud voor de sport uitte zich o.a. in zijn studiekeuze. Hij liet zich als student inschrijven bij de Afdeling Bewegingswetenschappen van de Vrije Universiteit, die nog maar net het levenslicht had gezien. Vervolgens vervulde hij bij de overheid verschillende aan sport gerelateerde beleidsfuncties. Lang was hij vice-voorzitter van de Sportraad Amsterdam, voor én na zijn pensionering. Hij fungeerde als klankbord voor de voorzitter, leden en bureau. Na zijn terugtreden als vice-voorzitter in 2015 bleef hij nog een tijdje lid van de Raad vanwege zijn grote kennis en ervaring. Arnoud was ook bestuurlijk actief bij zijn tennisclub TCA, als secretaris en voorzitter. In 2000 werd hij benoemd als Erelid van TCA.
Eenmaal lid van onze sociëteit duurde het niet lang voordat Arnoud om advies gevraagd werd over de koers van de SOS, in het bijzonder het project Café des Sports. Het project betrof het idee om naar analogie van De Balie op sportgebied een landelijk platform te creëren op het Stadionplein. In zijn advies belichtte Arnoud alle aspecten die er bij zo’n plan aan de orde moeten komen en liet ook hier blijken over veel kennis en inzicht te beschikken. Niet veel later trad Arnoud toe tot het bestuur van de SOS, waar hij zich o.a. richtte op de programmering. Omdat zijn gezondheid te wensen over liet trad hij eerder dan was afgesproken in 2023 weer uit het bestuur. Maar hij bleef daarna met veel plezier en interesse aanwezig bij onze bijeenkomsten, natuurlijk samen met Elsbeth. Hij maakte dan ook alle foto’s. De laatste evenementen ontbraken Arnoud en zijn vrouw, maar we hadden de hoop dat er verbetering zou optreden in de gezondheidssituatie van Arnoud. Helaas is die hoop niet bewaarheid. We gaan Arnoud erg missen bij de Sociëteit en wensen Elsbeth, zijn familie en vrienden sterkte toe.
Namens het bestuur van de Sociëteit Olympisch Stadion Machiel van der Woude Voorzitter
Op maandag 27 januari waren we bij elkaar in het Olympisch Stadion voor onze Nieuwjaarsbijeenkomst. Een bijeenkomst die samen met de Stichting De Sportwereld werd georganiseerd, en gehouden werd in zaal 1928, oftewel de ‘Olympic Room’ van het Olympisch Stadion. Er was, samen met de Stichting De Sportwereld, onder de deskundige regie van Jurryt van de Vooren een programma samengesteld rond het thema ‘Ajax en het Olympisch Stadion’, dit in het kader van het 125-jarig bestaan van onze Amsterdamse voetbalclub.
Nog eerst even iets over de Sociëteit Olympisch Stadion en Stichting De Sportwereld: De Sociëteit Olympisch Stadion bestaat 58 jaar en heeft een jaaragenda met activiteiten, zoals het volgen van de Olympische Spelen, het organiseren van bijeenkomsten met sporters en oud-sporters, en boekbesprekingen. Stichting De Sportwereld bevordert sport, historisch onderzoek en documentatie, en zet zich in voor het behoud van het sportief erfgoed. Ze zijn betrokken bij een internationaal onderzoeksproject over sport en Europese identiteit. Machiel van der Woude en Jan Rijpstra, voorzitters van sociëteit en stichting spraken over hun organisaties, de activiteiten in het Olympisch jaar, en hun betrokkenheid bij het Olympisch Stadion. En blikten vooruit naar het komende jaar.
Olympisch Stadion
Natuurlijk werd gesproken over de geschiedenis van het Olympisch Stadion, en de sportevenementen die in het stadion zijn gehouden, waaronder natuurlijk de roemruchte wedstrijden van Ajax, maar ook over het komende jubileum. In 2028 bestaat het stadion 100 jaar. Ook werd stilgestaan bij een vermoedelijke nieuwe bespeler van het stadion, de nieuwe vrouwenvoetbalprofclub Hera United.
Hera United
Marieke Visser, een van de initiatiefnemers van Hera United, vertelde met passie over de plannen voor deze nieuwe, onafhankelijke, professionele vrouwenvoetbalclub en de mogelijke vestiging in het Olympisch Stadion. Heel openhartig liet ze zien wat er zoal komt kijken om een professionele voetbalclub voor vrouwen op te richten. Mogelijkheden en problemen passeerden de revue. De club wil vanaf het seizoen 2025-2026 in de Eredivisie spelen. Daarvoor is toch een samenwerking .met Telstar wenselijk, of misschien wel nodig. Het Olympisch Stadion is een mogelijke thuisbasis voor de topwedstrijden van de club. Een bijzondere doelstelling is dat Hera United van wedstrijden een dagje uit wil maken voor het hele gezin.
Dan de Ajax-vrouwen, want ook de coach van de Ajax-vrouwen, Hesterine de Reus was aanwezig, en sprak openhartig over de rol en positie van haar team binnen Ajax. En over de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal bij Ajax en de ambities van het team. De selectie is kleiner om talenten een kans te geven. Tot nu toe pakt dat goed uit: Het seizoen verloopt goed, met een goed voetballend team en veel energie. Maar De Reus ziet de verdere professionalisering van het vrouwenvoetbal als haar opdracht. Het niveau van het vrouwenvoetbal is gestegen, maar er is nog een lange weg te gaan. Goed is dat de band met de mannenteams steeds sterker wordt. Pikant is de discussie over de ‘derde ster’, symbolisch voor de kampioenschappen van Ajax, of misschien binnenkort de ‘vierde ster’, als het idee om de kampioenschappen van mannen en vrouwen bij elkaar op te tellen wordt uitgevoerd.
Hesterine de Reus liet zich diplomatiek uit over de komst van Hera: ‘het is goed voor het vrouwenvoetbal, en we zien uit naar de derby’.
Lukraak
Geboeid hebben we geluisterd naar Martin Brester en Bart Frouws, auteurs van het boek “Ajax Lukraak”. Ajax Lukraak bevat ‘nutteloze voetbalfeiten’, met een focus op Ajax, maar ook feiten over het Olympisch stadion. De auteurs gaven aan dat het geen wetenschappelijk materiaal is, maar wetenswaardigheden, zelf zeggen ze kletspraat voor de echte fans. Het boek behandelt onder meer de thuishavens van Ajax, Europese successen, en kampioenschappen in het Olympisch Stadion. Vanaf augustus is het boek voor 14,95 te krijgen, je kunt ook voor-intekenen op AjaxLukraak@gmail.com..
Endt en Van Eijden
De avond werd besloten met oud-Ajaxdirecteur Arie van Eijden, en sportjournalist en oud-teamleider van Ajax David Endt, die hun persoonlijke herinneringen aan Ajax in het Olympisch Stadion met ons hebben gedeeld. Hun herinneringen aan hun eerste bezoeken aan het Olympisch Stadion. Ze bespreken ook de rol van ballenjongens, de “mistwedstrijd” tegen Liverpool, en de commerciële ontwikkelingen binnen Ajax. Maar natuurlijk ook de successen in de jaren 90, en de tijd na 2000, met hoogtepunten, maar ook dieptepunten, en ook hun persoonlijke wel en wee bij de club waar je altijd weer terug komt. In het gesprek werd ook nog geopperd om een ruimte te creëren in het Olympisch Stadion waar de historie van Ajax en het stadion samenkomen.
Met dit vooruitzicht eindigde de boeiende avond over de verbinding tussen Ajax en het Olympisch Stadion, de ontwikkelingen in het vrouwenvoetbal en de mogelijke rol van het stadion daarbij, en alles wat verder ter sprake kwam. Na afloop werd er nog lang nagepraat en geborreld..
Onze dank gaat in het bijzonder uit naar Jurryt van de Vooren, die als lid van zowel de sociëteit als de stichting de avond heeft voorbereid en geleid. En dank aan de gastsprekers voor hun boeiende bijdragen, en aan het team van het Olympisch Stadion voor de goede verzorging en de catering. En natuurlijk dank aan iedereen die aanwezig was, de leden en introducees (40) van de sociëteit, en die van de Sportwereld (25).
We hopen jullie weer te begroeten op een van de volgende bijeenkomsten van de Sociëteit Olympisch Stadion. Hou de jaaragenda in de gaten.
Namens het bestuur van de Sociëteit Olympisch Stadion,
Titia Frijlink, Ronald Mauer
OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA
Op de Nieuwjaarsbijeenkomst heeft voorzitter Machiel van der Woude een tipje van de sluier gelicht van de jaarprogrammering voor 2025. Er staat een aantal zeer interessante bijeenkomsten te wachten.
Januari
Maandag 27 januari 2025: 20.00 uur Olympisch Stadion, 1928 zaal Inloop met koffie/thee: 19.30 uur, na afloop borrel Voorafgaand is er vanaf 18.00 uur een Indonesisch buffet (eigen bijdrage 15 euro pp). Nieuwjaarsbijeenkomst Een co-productie van de Sociëteit met Stichting de Sportwereld Thema: Ajax in het Olympisch Stadion. Jurryt van de Vooren verhaalt over de grote Ajax-wedstrijden in het Olympisch Stadion, over de expositie 125 jaar Ajax en meer.
Februari
Woensdag 26 februari 2025: 17.30 uur Frans Otten Stadion, Business Club tot ca 19.30 uur. Eerste ledenborrel van het jaar Een van onze leden zal vertellen over zijn/haar sportverleden
Maart
Donderdag 27 maart 2025: 18.00 uur Olympisch Stadion, 1928 zaal Inloop met koffie/thee: 17.30 uur Algemene Ledenvergadering + interessante lezing Na afloop is er een bijzondere vooruitblik op het programma van het jaar en zoals gebruikelijk een buffet
April
Donderdag 17 april 2025: 20.00 uur Olympisch Stadion of Frans Otten Stadion Inloop met koffie/thee: 19.30 uur; na afloop borrel. Bespreking door Govert van Brakel over de biografie van Han Hollander, de eerste radiostem van het Nederlandse voetbal.
Mei
Zondag 4 mei 2025: 11.00 uur MOVE gebouw – inhoudelijk deel met aansluitend om 12.30 uur Herdenking bij beeld Prometheus naast het Olympisch Stadion. Nationale Sportherdenking Sinds 2005 vindt deze herdenking plaats en heeft een vaste belangrijke plaats verworven op de nationale sportkalender. Dit jaar wordt uitgebreid stilgestaan bij het tennis in de Tweede Wereldoorlog. Zaterdag 31 mei 2025: 19.30 uur, Olympisch Stadion, 1928 zaal Inloop: 19.00 uur. Champions League Finale. Op deze voetbalavond nodigen we vanzelf een interessante spreker uit. Meer informatie volgt. Met vooraf een passend buffet.
Juni
Donderdag 19 juni 2025: 20.00 uur, Olympisch Stadion, 1928 zaal Inloop: 19.30 uur; na afloop borrel. Atletiek Terugblik Olympische Spelen en vooruitblik WK Japan in september met sportjournalist Andy Houtkamp
Juli
Woensdag 23 juli 2025: 17.30 uur, Frans Otten Stadion, Business Club tot ca 19.30 uur. Tweede ledenborrel van het jaar Een van onze leden zal vertellen over zijn/haar sportverleden.
Augustus
Woensdag 27 augustus 2025: 17.30 uur, Frans Otten Stadion, Business Club tot ca 19.30 uur. Derde ledenborrel van het jaar Een van onze leden zal vertellen over zijn/haar sportverleden.
September
Donderdag 25 september 2025: 19.30 uur, Frans Otten Stadion Inloop : 19.00 uur – Na afloop: borrel. Mosselavond Het diner is inmiddels een traditie. Vooraf aan het diner is er een korte, speciale bijeenkomst voorzien in de business room. Nadere informatie volgt z.s.m.
Oktober
Donderdag 30 oktober 2025: 20.00 uur, Olympisch Stadion, 1928 zaal Inloop met koffie/thee: 19.30 uur; na afloop borrel. Symposium over E-sports. Nadere informatie volgt z.s.m.
November
Vrijdag 28 november 2025: 19.30 uur, Frans Otten Stadion. Inloopborrel: 19.00 uur Jaardiner Altijd het hoogtepunt van het sociëteitsjaar. Een feest voor de leden en hun introducés. Met aandacht voor de Olympische winterspelen in Milaan/ Cortina d’Ampezzo. Mister IJshockey Ron Berteling is onze bijzondere gast.
Met veel plezier gaat de Sociëteit Olympisch Stadion het nieuwe jaar tegemoet. Na een fantastisch Olympisch jaar met veel Nederlands succes staat 2025 weer bol van de sportactiviteiten en natuurlijk gaan we een aantal daarvan op de voet volgen. Uiteraard werpen de Olympische winterspelen in Milaan/Cortina d’Ampezzo begin 2026 al hun schaduw vooruit en besteden we daar ook aandacht aan. Binnenkort wordt de jaaragenda van onze sociëteit gepresenteerd. Bijna maandelijks besteedt onze sociëteit aandacht aan een belangrijk sportevenement, een thema of een geweldig sportboek. Te beginnen op maandag 27 januari met aandacht voor Ajax in relatie tot het Olympisch Stadion. Daarnaast is er weer veel ruimte ‘ingebouwd’ voor onderling contact tussen de leden en debat over belangrijke zaken in en rondom de sport.
De Sociëteit Olympisch Stadion is al 57 jaar een verenging voor mensen met een groot hart voor de sport. Als sinds 1967 zijn we te vinden in het mooiste clubhuis van de sport: het Olympisch Stadion. Met enige regelmaat organiseren we ook bijeenkomsten in het naastgelegen Frans Otten Stadion, een sportcentrum van internationaal formaat, dat in 2004 haar deuren opende. Ons ledenbestand is zeer gevarieerd en kent mensen die actief zijn/waren in de sport: journalisten, bestuurders, medische staf, coaches en sporters. De sociëteit telt omstreeks honderd leden. Nieuwe leden zijn zeer welkom. Wilt u zich aanmelden dan graag per mail op office@olympischstadion.nl o.v.v. naam, adres en telefoonnummer.
Het bestuur van de Sociëteit Olympisch Stadion (SOS) wenst u allen een prachtig jaar toe, met een goede gezondheid en veel geluk. Onze sociëteit zal er alles aan doen om het sportjaar 2025 goed en met veel plezier te volgen. Waarvan akte!
Op een mooie avond als deze wil ik namens het bestuur het een ander zeggen over onze sociëteit die nu ruim 57 jaar bestaat en al die jaren een platform is voor mensen met een hart voor de sport. Hopelijk komt er nog eens een heel dik boek, met veel plaatjes, waarin alle activiteiten beschreven staan. Misschien dat Jacob Bergsma, net door de Koning geridderd, dat boek, met steun van onze erevoorzitter, wil schrijven, nu zijn alles omvattende boek over de Raleigh wielerploeg af is. Ik zal het Jacob binnenkort vragen.
Ieder jaar proberen we een interessant programma samen te stellen op basis van de belangstelling van onze leden, het aanbod van evenementen, prachtige boeken en nieuwe ontwikkelingen in de sport. Daarbij vergeten we de sociëteitsfunctie natuurlijk niet. De ledenborrels zijn daar een goed voorbeeld van. Het afgelopen sportjaar was natuurlijk fantastisch met de Olympische Spelen in Parijs en Marseille, die we allemaal op de voet gevolgd hebben. We waren echt benieuwd wat de roeiers zouden gaan doen. Sjoerd Hamburger, verantwoordelijk voor het toproeien in Nederland, had ons al bij het vorige jaardiner uitgebreid verteld over de geheel nieuwe trainingsaanpak van de roeiers. Zou die nieuwe aanpak bij de Olympische Spelen, net als bij de WK een jaar eerder, weer grote successen opleveren? Inmiddels weten we dat het de beste prestaties waren ooit en wij wisten precies hoe dat allemaal gerealiseerd kon worden.
We volgden ook de 3×3 basketballers op de voet die net voor de Spelen te gast waren bij onze sociëteit, samen met NOC*NSF-voorzitter Anneke van Zanen. Toen werden de kansen niet al te hoog ingeschat door Worthy de Jong, die meedoen al fantastisch vond in Parijs. Inmiddels weten we dat de 3×3-ploeg geschiedenis schreef en Worthy ons allen één van de mooiste momenten in de sportgeschiedenis heeft geschonken. We maakten met z’n allen een sprong in de lucht, net als bij Sifan Hassan met haar eindsprint op de marathon en met het slot van de gemengde estafette, met Femke Bol ‘on fire’.
We hebben ontzettend genoten van onze Olympische avond in de Olympic Room van het Olympisch Stadion toen de mannenploeg goud won in de hockeyfinale tegen Duitsland. Het was allemaal TOP!
Het jaar was al goed gestart met een nieuwjaarsbijeenkomst, die samen met de Stichting Sportwereld door Jurryt van de Vooren was georganiseerd, met prachtige interviews met architectuurhistoricus Maurits Ribbering over de bouw van ons Olympisch Stadion en de voorbeeldwerking van dit stadion voor de bouw van andere stadions, én, niet te vergeten met oud-atlete Lititia Vriesde en haar deelname aan vijf Olympische Spelen. Een indrukwekkend verhaal.
Een maand later werd de nieuwjaarsbijeenkomst gevolgd door een uitgebreid gesprek met Nando Boers over zijn boek Het Plan: hoe Jumbo/Visma de beste wielerploeg ter wereld werd. Dit boek werd later dat jaar uitgeroepen tot het beste sportboek van het jaar. Een heel goede keuze!
En zo waren er meer bijeenkomsten die ons konden boeien. Bijvoorbeeld die over cricket als wereldsport, waarbij journalist John van Vliet ons liet kennismaken met het cricket in India, volkssport nummer één in dit gigantische land. Het enthousiasme van John was aanstekelijk, we hadden een geweldige avond en hielden plotsklaps allemaal van cricket.
En dat enthousiasme gold ook voor ons gesprek met Bettine Vriesekoop over haar ervaringen met het tafeltennis in China naar aanleiding van haar nieuwste boek over het Tao-isme.
Zo was er in het bijna afgelopen jaar meer om van te genieten, met elkaar in het Olympisch Stadion of in het Frans Otten Stadion, waar we onlangs als sociëteit aanwezig mochten zijn bij een squashwedstrijd op topniveau. Bijzonder!
Uiteraard zijn we drukdoende met de programmering voor 2025 en binnenkort publiceren we de gegevens op onze vernieuwde site.
Een tipje van de sluier: net als in 2024 starten we het nieuwe jaar met een bijeenkomst, weer samen met de Stichting Sportwereld. Dit keer is het thema Ajax en Olympisch Stadion. En over voetbal gesproken: we volgen met elkaar op 31 mei 2025 de Champions League Finale in München.
Maar uiteraard komen ook andere sporten uitgebreid aan bod. Bijna iedere maand is er weer een bijeenkomst gepland. Voor onze leden, die vaak al heel lang acte de précense geven, maar ook voor nieuwe leden met een hart voor de sport. Wat betreft onze gasten van vanavond: we hebben je er graag bij!
Dat zou ongeveer mijn afsluiting zijn vanavond geweest ware het niet dat ik nog wat wilde zeggen tegen Eric van der Burg, die de afgelopen jaren in Den Haag ongeveer de zwaarste functie had en daarvoor terecht heel veel lof heeft ontvangen.
Maar Eric is er niet en dat is ontzettend jammer want we hadden hem graag in het zonnetje gezet voor zijn rol in de sport. Recentelijk als voorzitter van de KNA, maar daarvoor als wethouder in Amsterdam met o.a. sport in zijn portefeuille. Ik heb eigenlijk geen mens ontmoet in onze wereld die Eric niet geprezen heeft voor zijn geweldige inzet voor de sport. Hij was een fantastische sportwethouder, met tomeloze energie, overal aanwezig, zo ook bij het 50-jarig jubileum in 2017 van onze sociëteit.
Ook aanwezig was toen Erica Terpstra in haar functie van Beschermvrouwe van onze Sociëteit. Inmiddels heeft Erica, die veel in het buitenland actief was, die functie neergelegd en is ons bestuur op zoek gegaan naar een opvolger.
We zijn blij en super trots dat Eric van der Burg ja gezegd heeft tegen ons verzoek om beschermheer te worden van onze sociëteit. Om dat te onderstrepen had ik hem graag vanavond een oorkonde willen overhandigen. Met Eric hebben we afgesproken dat we dat zo snel mogelijk alsnog gaan doen op onze sociëteit, hopelijk ook in jullie aanwezigheid. En met dit mooie perspectief wil ik mijn bijdrage beëindigen.
Dank voor jullie aandacht en nog een plezierige avond verder.
Bettine Vriesekoop en Carla Meijen: Chinese Wijsheid en Psychologie in de sport
Op 17 oktober 2024 was Bettine Vriesekoop (1961) te gast bij de Sociëteit Olympisch Stadion. In de 1928-zaal werd Bettine ingeleid door bestuurslid Ronald Maurer, die allereerst een kort overzicht gaf van haar zeer succesvolle tafeltenniscarrière. Ze heeft talrijke titels op haar naam staan, waaronder twee Europese kampioenschappen en twee overwinningen op het prestigieuze Top-12 toernooi. Als 20-jarige stond ze in drie Europese finales en won ze de Open Franse Kampioenschappen, waar ze de Chinese nummers 1,2 en 3 van de wereld verslog. In 2002 sloot Bettine op veertig jarige leeftijd haar tafelcarrière glorieus af met haar veertiende (!) Nederlandse Kampioenstitel en het winnen van de Europa Cup met haar club De Treffers.
Bettine was toen al begonnen aan haar tweede carrière in de journalistiek, o.a. als columnist van het AD. Door de trainingsstages in China, was ze geïnteresseerd geraakt in de cultuur van dat land. Ze schreef twee boeken over haar ervaringen in China: Heimwee naar Peking (1994) en Bij de Chinees (2006). In de zomer van 2006 ging ze met haar zoon Tymo wonen in Peking waar ze tot 2010 werkte als correspondent van de NRC. In die tijd schreef ze twee boeken: Dagboek van een correspondent (2007) en Het jaar van de Rat (2008). Na haar correspondentschap schreef Bettine nog vijf boeken, waaronder het China-gevoel van Pearl S. Buck (2020), de winnaar van de Nobelprijs voor Literatuur 1938. Haar nieuwe boek Chinese wijsheid in een balletje. Het spel van Tao kwam onlangs uit.
Haar nieuwe boek staat centraal in de presentatie van Bettine Vriesekoop. Ze gaat hierin op zoek naar een antwoord op de vraag wat de Chinese vrouwen zo sterk maakt in tafeltennis. Wat is hun geheim. Wat is hun geheim? Volgens Bettine is veel terug te voeren op het taoïstisch gedachtengoed. De chinese tafeltennissers trainen volgens de di-ren-tian methode. Di is aarde, ren mens en tian hemel. In de eerste fase, di, leer je gehoorzamen. Daarin leg je de basis voor je vaardigheid. In de ren-fase ben je technisch vaardig genoeg en wil je dingen anders gaan doen. Je stopt met gehoorzamen en gaat vragen stellen. In de tian- fase raakt een leerling volleerd. Zijn stijl is herkenbaar, eigen en uniek. Bettine voegt hier nog een wijsheid van Lao Zi aan toe, die al vijfhonderd jaar voor Christus er op wees dat leraar en leerling regelmatig van rol wisselen. Een goede leraar leert ook van zijn leerling. Belngrijk is dat je openstaat om van een ander te leren. Het begrip leegte speelt een belangrijk is in het Taoïsme. Ze haalt daarbij het verhaal aan van de arrogante leerling die een wijze Tao-meester bezoekt. De leerling praat maar, terwijl de meester maar thee blijf schenken totdat de thee overloopt en terecht komt op de schoot van de leerling. De leerling gaat vervolgens tekeer tegen de Tao-meester, die antwoord dat de geest van de leerling net zo vol is als het theekopje. Elke poging om daar nog iets aan toe te voegen is verspilde moeite.
Na de presentatie va Bettine Vriesekoop is het woord aan Carla Meijen, die tot voor kort in Groot-Brittannië woonde en daar promoveerde op de vraag hoe competitie kan worden gezien als uitdaging en niet als bedreiging. Eerder verscheen haar boek Endurence Performance in Sport. Psychological Theory and Interventions. In een volgend boek vertaalt Carla de lessen uit de sport naar zwangerschap en bevalling: Empowered Birth. Lessons From Sport Psychology For Your Maternity. Inmiddels werkt dr. Carla Meijnen als sport- psycholoog bij de Universiteit van Amsterdam. Aansluitend bij de presentatie van Bettine Vriesekoop gaat Carla in op de vraag hoe je als atleet onder druk presteert, hoe doe je dat en wat zijn de valkuilen. Verschillende vormen van druk spelen een rol: persoonlijke druk, sportdruk en organisatorische druk, zoals spanningen in je relatie met je coach, de omgeving waarin als sporter terecht komt. Al deze vormen van druk kunnen spanningen veroorzaken. Je kan druk ook omarmen, druk zien als uitdaging, waarbij je ervaart dat je voldoende middelen hebt (zelfvertrouwen, controle en steun van mensen om je heen) om met druk om te gaan, waardoor je druk kunt benaderen als iets positiefs dat je helpt m beter te presteren. Zolang de vaardigheden in je hoofd opwegen tegen de eisen die aan je worden gesteld, zie je de druk als een uitdaging, als iets positiefs. Als de druk doorslaat naar de andere kant, ga je de druk zien als een bedreiging. Het is de taak van een sportpsycholoog om sporters te helpen met die balans en ze te helpen deze vaardigheden te ontwikkelen. Het is met andere woorden belangrijk om, soms met hulp van sportpsycholoog, erachter te komen waarom je gespannen bent en hoe je er het beste mee om kunt gaan.