Beste leden van de Sociëteit Olympisch Stadion en andere belangstellenden
Op maandag 27 januari waren we bij elkaar in het Olympisch Stadion voor onze Nieuwjaarsbijeenkomst. Een bijeenkomst die samen met de Stichting De Sportwereld werd georganiseerd, en gehouden werd in zaal 1928, oftewel de ‘Olympic Room’ van het Olympisch Stadion. Er was, samen met de Stichting De Sportwereld, onder de deskundige regie van Jurryt van de Vooren een programma samengesteld rond het thema ‘Ajax en het Olympisch Stadion’, dit in het kader van het 125-jarig bestaan van onze Amsterdamse voetbalclub.
Nog eerst even iets over de Sociëteit Olympisch Stadion en Stichting De Sportwereld: De Sociëteit Olympisch Stadion bestaat 58 jaar en heeft een jaaragenda met activiteiten, zoals het volgen van de Olympische Spelen, het organiseren van bijeenkomsten met sporters en oud-sporters, en boekbesprekingen. Stichting De Sportwereld bevordert sport, historisch onderzoek en documentatie, en zet zich in voor het behoud van het sportief erfgoed. Ze zijn betrokken bij een internationaal onderzoeksproject over sport en Europese identiteit. Machiel van der Woude en Jan Rijpstra, voorzitters van sociëteit en stichting spraken over hun organisaties, de activiteiten in het Olympisch jaar, en hun betrokkenheid bij het Olympisch Stadion. En blikten vooruit naar het komende jaar.
Olympisch Stadion
Natuurlijk werd gesproken over de geschiedenis van het Olympisch Stadion, en de sportevenementen die in het stadion zijn gehouden, waaronder natuurlijk de roemruchte wedstrijden van Ajax, maar ook over het komende jubileum. In 2028 bestaat het stadion 100 jaar. Ook werd stilgestaan bij een vermoedelijke nieuwe bespeler van het stadion, de nieuwe vrouwenvoetbalprofclub Hera United.
Hera United
Marieke Visser, een van de initiatiefnemers van Hera United, vertelde met passie over de plannen voor deze nieuwe, onafhankelijke, professionele vrouwenvoetbalclub en de mogelijke vestiging in het Olympisch Stadion. Heel openhartig liet ze zien wat er zoal komt kijken om een professionele voetbalclub voor vrouwen op te richten. Mogelijkheden en problemen passeerden de revue. De club wil vanaf het seizoen 2025-2026 in de Eredivisie spelen. Daarvoor is toch een samenwerking .met Telstar wenselijk, of misschien wel nodig. Het Olympisch Stadion is een mogelijke thuisbasis voor de topwedstrijden van de club. Een bijzondere doelstelling is dat Hera United van wedstrijden een dagje uit wil maken voor het hele gezin.
Dan de Ajax-vrouwen, want ook de coach van de Ajax-vrouwen, Hesterine de Reus was aanwezig, en sprak openhartig over de rol en positie van haar team binnen Ajax. En over de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal bij Ajax en de ambities van het team. De selectie is kleiner om talenten een kans te geven. Tot nu toe pakt dat goed uit: Het seizoen verloopt goed, met een goed voetballend team en veel energie. Maar De Reus ziet de verdere professionalisering van het vrouwenvoetbal als haar opdracht. Het niveau van het vrouwenvoetbal is gestegen, maar er is nog een lange weg te gaan. Goed is dat de band met de mannenteams steeds sterker wordt. Pikant is de discussie over de ‘derde ster’, symbolisch voor de kampioenschappen van Ajax, of misschien binnenkort de ‘vierde ster’, als het idee om de kampioenschappen van mannen en vrouwen bij elkaar op te tellen wordt uitgevoerd.
Hesterine de Reus liet zich diplomatiek uit over de komst van Hera: ‘het is goed voor het vrouwenvoetbal, en we zien uit naar de derby’.
Lukraak
Geboeid hebben we geluisterd naar Martin Brester en Bart Frouws, auteurs van het boek “Ajax Lukraak”. Ajax Lukraak bevat ‘nutteloze voetbalfeiten’, met een focus op Ajax, maar ook feiten over het Olympisch stadion. De auteurs gaven aan dat het geen wetenschappelijk materiaal is, maar wetenswaardigheden, zelf zeggen ze kletspraat voor de echte fans. Het boek behandelt onder meer de thuishavens van Ajax, Europese successen, en kampioenschappen in het Olympisch Stadion. Vanaf augustus is het boek voor 14,95 te krijgen, je kunt ook voor-intekenen op AjaxLukraak@gmail.com..
Endt en Van Eijden
De avond werd besloten met oud-Ajaxdirecteur Arie van Eijden, en sportjournalist en oud-teamleider van Ajax David Endt, die hun persoonlijke herinneringen aan Ajax in het Olympisch Stadion met ons hebben gedeeld. Hun herinneringen aan hun eerste bezoeken aan het Olympisch Stadion. Ze bespreken ook de rol van ballenjongens, de “mistwedstrijd” tegen Liverpool, en de commerciële ontwikkelingen binnen Ajax. Maar natuurlijk ook de successen in de jaren 90, en de tijd na 2000, met hoogtepunten, maar ook dieptepunten, en ook hun persoonlijke wel en wee bij de club waar je altijd weer terug komt. In het gesprek werd ook nog geopperd om een ruimte te creëren in het Olympisch Stadion waar de historie van Ajax en het stadion samenkomen.
Met dit vooruitzicht eindigde de boeiende avond over de verbinding tussen Ajax en het Olympisch Stadion, de ontwikkelingen in het vrouwenvoetbal en de mogelijke rol van het stadion daarbij, en alles wat verder ter sprake kwam. Na afloop werd er nog lang nagepraat en geborreld..
Onze dank gaat in het bijzonder uit naar Jurryt van de Vooren, die als lid van zowel de sociëteit als de stichting de avond heeft voorbereid en geleid. En dank aan de gastsprekers voor hun boeiende bijdragen, en aan het team van het Olympisch Stadion voor de goede verzorging en de catering. En natuurlijk dank aan iedereen die aanwezig was, de leden en introducees (40) van de sociëteit, en die van de Sportwereld (25).
We hopen jullie weer te begroeten op een van de volgende bijeenkomsten van de Sociëteit Olympisch Stadion. Hou de jaaragenda in de gaten.
Namens het bestuur van de Sociëteit Olympisch Stadion,
Titia Frijlink, Ronald Mauer





